Kanal Tedavisi ve Dolgu

Kanal Tedavisi ve Dolgu

KANAL TEDAVİSİ (ENDODONTİ)

1.Kanal Tedavisi Nedir?

Travma, çürük ve diğer bazı sebeplerle canlılığını yitirmiş veya enfekte olmuş dişlerin içindeki iltihaplı sinir ve damarların kök kanalı içerisinden çıkarılıp, kanalların dezenfekte edildikten sonra özel materyaller ile doldurulması işlemidir.

2.Kanal Tedavisi Hangi Durumlarda Gereklidir?

  • Çürük nedeniyle canlılığını yitirmiş, enfekte olmuş dişler
  • Dişlerde uzun süreli devam eden sıcak soğuk hassasiyeti
  • Dişte dolayı apse oluşumu ve yüzde şişlik olduğunda
  • Travma nedeniyle geniş kırıklar oluşan veya canlılığını yitirip renklenmiş dişler
  • Dişin üzerine baskı, basınç geldiğinde, yemek yerken ağrı oluştuğunda
  • Geceleri artan, zonklar tarzda ve devamlı ağrıya sahip olan dişler
  • İltihaplı dişler

3.Kanal Tedavisi Sırasında Ağrı Hisseder Miyim?

Tedavi sırasında işlem yapılacak olan diş anestezi altında olacağı için herhangi bir ağrı hissetmezsiniz.

4.Kanal Tedavisi Sonrasında Ağrı Hisseder Miyim?

Birkaç gün özellikle çiğneme sırasında hafif ağrı hissedilmesi normaldir. Doktorunuzun önereceği bir ağrı kesici kullanmanızda bir sakınca yoktur.

5.Kanal Tedavisi Sonrası Ve Seanslar Arasında Dikkat Etmem Gerekenler Nelerdir?

Diş dokusunda belli bir kayıp olduğundan dişin kırılmaması için seanslar arasında sert yiyecekler tüketmemeniz tavsiye edilir. Ayrıca sakız gibi yapışkan gıdalar diş üzerindeki geçici dolgunun düşmesine neden olabilir. Tedavi sonucu kalan diş dokusuna bağlı olarak dişin kırılma ihtimaline karşı kaplanması gerekebilir.

6.Ağzımda Kırılmış Bir Dişim Var. Kanal Tedavisi İle Kurtarılması Mümkün Mü?

Kalan diş dokusu hekim tarafından değerlendirildikten sonra madde kaybına bağlı olarak kanal tedavisi sonrası post (kanal içi küçük vida) uygulanabilir. Post diş kökünden destek alıp dişi restore edebilmemize olanak sağlar. Kırık dişinizin bu işleme uygunluğu hekiminiz tarafından belirlenecektir.

7.Kanal Tedavisi Sırasında Antibiyotik Kullanmam Gerekir Mi?

Genelde kanal tedavisi sırasında antibiyotik kullanımı gerekmez ancak yoğun enfeksiyon ateş ve halsizlik tablolarında hekiminiz antibiyotik önerebilir.

8.Kanal Tedavisi Yapılmış Bir Diş Ne Kadar Ağızda Kalır?

Doğru yapılan kanal tedavili bir diş, doğru ağız bakımı ve düzenli diş hekimi kontrolü faktörleri ile birleştiğinde bir ömür boyu ağızda tutulabilir. Ancak kanal tedavili dişlerin kırılganlığının normal dişlere oranla daha fazla olduğu unutulmamalıdır.

9.Kanal Tedavili Diş Çürür Mü?

Kanal tedavisinde yapılan işlem dişin sinir ve damarlarının alınmasıdır. Dişte çürüme en dış tabaka olan mine tabakasından başlar ve ilerler. Dolayısıyla kanal tedavili bir dişte hala dış tabakalar mevcut olduğundan diş çürüyebilir, siz sadece ağrı hissetmezsiniz.

RESTORATİF DİŞ HEKİMLİĞİ

DİŞ DOLGUSU

1.Dolgu Nedir, Nasıl Yapılır?

Dişin çürümüş olan kısımlarının temizlenip uygun bir dolgu maddesiyle sızdırmaz ve çiğneme fonksiyonunu sağlayacak şekilde doldurulması işlemidir. Öncelikle çürük ve mikroorganizmaların meydana getirdiği harabiyet uzaklaştırılır, bölge izole edilir ve uygun dolgu maddesiyle doldurulur.

2.Çürük Dişime Dolgu Yaptırmazsam Ne Olur?

Çürük dişin sinir ve damarlarını içeren kanallara doğru ilerleyerek dişin enfekte olmasına, iltihap ve ağrı tablosu gelişmesine neden olabilir. Bu durumda dişe kanal tedavisi yapılması gerekir. Daha ileri aşamalarda çürük ilerlediğinden dolayı dişin çekimi gerekebilir. Ayrıca tedavi edilmeyen derin çürüğü olan dişlerin ağız kokusu ve diş eti problemlerine neden olduğu bilinmektedir.

3.Dolgu Sadece Çürük Dişlere mi Yapılır?

Kırık ve şekil bozukluğu olan dişlere de uygulanır. Özellikle ön dişler arasındaki boşlukların kapatılmasında ön estetik dolgular ön plana çıkmaktadır. Bazı durumlarda açık kök yüzeyinin kapatılmasında da kullanılmaktadır.

4.Dolgu Ağrılı Bir İşlem midir?

İşleme önce anestezisiz başlanır, çürük veya kırık hattının derinliğine bağlı olarak ağrı oluşturabilecek durumlarda doktorunuz anestezi yapabilir. Yani dolgu işleminde ağrı hissetmezsiniz.

5.Dolgu Yaptırdıktan Sonra Ağrı Hisseder miyim?

Özellikle derin dolgusu olan dişlerde bir süre boyunca hafif ağrı oluşabilir. Önemli olan bu ağrının giderek artan ve zonklar tarzda olmamasıdır. Bu durumda dişinize kanal tedavisi yapılması gerekebilir. Dolgunun yüksek kaldığı durumlarda da ağrı hissedilebilir. Uzun süre geçmeyen ağrı varlığında mutlaka hekiminize danışınız.

6.Ön Dişime Yaptıracağım Dolgu Belli Olur mu?

Ön estetik dolgularda kullanılan dolgu materyalleri artık çok çeşitli renklerde mevcuttur, doktorunuzun diş renginize uygun olarak seçeceği dolgu diğer dişlerinizden farklılık göstermez.

7.Dolgunun Ömrü Ne Kadardır?

Kalan diş dokusu miktarı ve ağız bakım alışkanlıklarına bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir. Sızdırmaz ve çürük doku bırakılmadan iyi izole edilerek yapılan bir dolgu uzun yıllar ağızda kalabilir. Tabi ki bu durumda hastanın ağız hijyeni de önemlidir.