Çocuk Diş Hekimliği

Çocuk Diş Hekimliği

1.Çocuk Diş Hekimliği Nedir?

0-14 yaş grubu çocuklarda çürük oluşumunun önlenmesi, ileride ortaya çıkabilecek diş dizisi bozuklukları ve diğer sorunların erkenden teşhisi, flüorür ve fissür örtücü gibi koruyucu uygulamaların yapılması ve ortaya çıkmış olan diş problemlerinin tedavi edilmesini sağlayan bir diş hekimliği dalıdır.

2.Çocuğumun Süt Dişlerini Tedavi Ettirmeli Miyim?

Daha sonra sürecek olan daimi dişlerin sağlığı ve çocuğunuzun genel sağlığı açısından çocuğunuzun süt dişlerini tedavi ettirmeniz gerekir. Hiç çürük olmayan dişlerin tedavisi koruyucu flüorür ve fissür örtücü uygulaması şeklinde yapılabilir. Ayrıca sağlıklı ve estetik dişler çocuğun psikolojik ve fiziksel gelişimini olumlu yönde etkiler.

3.Süt Dişlerine Uygulanan Dolgu ve Kanal Tedavileri Alttan Sürecek Olan Daimi Dişlere Zarar Verir Mi?

Tam tersi, tedavi edilmeyen bir süt dişindeki enfeksiyon alttaki daimi dişe zarar verir veya sorunlu sürmesine neden olabilir. Ayrıca tedavi edilmemiş sorunlu bir süt dişi çekildiğinde yandaki dişlerin kaymasına sebep olabilir ve bu yüzden alttan yeni çıkacak olan daimi dişin yeri daralacağından dişin yamuk çıkmasına, gömülü kalmasına yol açabilir. Bu sebeple süt dişlerine yapılacak olan ideal kanal tedavisi ve dolgu  uygulamaları daimi diş sürmesini olumlu yönde etkiler.

4.Florür Uygulaması Nedir, Neye Yarar ve Sağlığa Zararlı Mıdır?

Flor diş minesini güçlendiren ve çürüğe karşı koruyan bir mineraldir. Dişlerin üzerine sürülerek uygulanır ve dişleri çürüğe daha dirençli hale getirir. Doğru şekilde uygulanan flor uygulamasının sağlığa hiçbir zararı yoktur.

5.Fissür Örtücü Nedir, Neye Yarar?

Ağızda ilk süren daimi diş olan ve bu nedenle en fazla çürük görülen birinci azı dişleri ve ikinci azı dişlerine uygulanır. Bu dişlerin derin oluk ve girintilerinin çürümeden doldurulmasıyla bu bölgelerde yemek ve plak birikimi önlenir ve çürümesi engellenmiş olur.

6.Çocuğumun Dişini Çektirdim. Alttan Gelen Diş Yamuk Sürer Mi?

Diş çekim bölgesi iyileştikten sonra bu bölgeye takılacak olan hareketli veya sabit yer tutucularla yandaki dişin çekim bölgesine eğilmesi ve dolayısıyla alttan sürecek olan daimi dişin sürme bozukluğu engellenebilir. Daimi diş sürdükten sonra bu apareyin kullanımı bırakılır. Hangi apareyin daha uygun olduğuna diş hekiminiz karar verecektir.

7.Çocuğum Çok Korkuyor- Diş Tedavisini Reddediyor. Ne Yapmalıyım?

Kooperasyon güçlüğü gösteren çocuklar sedasyon veya genel anestezi altında tedavi edilebilmektedir. Bu sayede tüm işlemler bir seansta bitmektedir. Ebeveynler tarafından kuşkuyla yaklaşılan bu yöntemlerde çocuk travmatik bir tedavi süreci geçirmeyeceğinden psikolojik olarak da etkilenmemekte, aynı zamanda sorunları da tamamen çözülmüş biçimde koltuktan kalkmaktadır. Bu yöntem ayrıca çok küçük çocuklara, fiziksel ve zihinsel engelli bireylere de uygulanabilmektedir.

8.Çocuğumu Diş Hekimi Kontrolüne Ne Zaman Götürmeliyim?

İlk diş çıktıktan (6 ay-1 yıl) sonra ilk diş hekimi kontrolüne gidilmesi gerekmektedir. Burada çocuğunuza yapılacak işlem dolgu kanal vb. değil, hekimin sizi bilgilendirmesi, ağız ve diş problemlerinden nasıl korunmanız gerektiği hakkında bilgi vermesidir. Rutin diş hekimi kontrollerine çocuğunuzu 6 ayda bir götürmeniz hem çocuğunuzda oluşacak olan diş hekimi korkusunu engeller, hem de sorun oluştuğu takdirde çok ilerlemeden çözüm bulmamıza imkan sağlar.